Recently after installing a new Linksys (Cisco) EA6300 router we received a “502 – Bad Gateway” error message when trying to access the web management page.

image

(Note: the IP in the image is correct for this site, but the default of course is 192.168.1.1)

Installation of the router and configuring went as expected, and internet access by client machines was fine, but after completion and reboot the Bad Gateway message appeared when trying to log back into the router. This seems to be a common issue with numerous models not just the EA6300, but also the EA6500, EA4500, EA2700, E4200, E1200, and more.  There are numerous posts about this issue on many blogs and message boards, all of which suggest starting to resolve by pressing the reset button.  If you have a detailed configuration with custom IP configurations, port forwards, DDNS and more, that would be quite a nuisance and time consuming.

We discovered simply disconnecting the WAN / Internet connection to the router and refreshing the web management page allowed access and log in.  Once logged on the WAN connection could be reconnected.  Logging out and back in reproduced the problem.  The solution was to gain access as described and then using the built-in utility update the router’s firmware.  Once updated there were no further problems.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Tag Cloud